Wat kun je verwachten

Wie zijn de docenten?

 

Issiaga Soumah
is professioneel dansdocent en afkomstig uit Guinee Conakry. Issiaga is een veelzijdig artiest. Hij is danser, zanger, doundoun en percussionist en leider van “Dounia Percussion”.  Issiaga danste als kind op iedere ceremonie en gelegenheid. Hij is zijn carrière gestart bij L’Oiseau Blanc, een traditionele dans en percussiegroep in Guinee Conakry. Samen reisden zij van festival tot festival, van Guinee tot het internationale festival van Louga in het noorden van Senegal.Sinds 2006 heeft hij zich gevestigd  in Abené, een dorp in Senegal wat ook wel bekend staat om zijn jaarlijkse muziekfestival. In Abené geeft Issiaga een groep geformeerd van jonge bevlogen artiesten uit Guinee ‘Dounia Percussion’. Samen verzorgen zij de ambiance op vele traditionele bruiloften, festivals en begeleiden de dans en percussiereizen voor o.a. Nederlandse reisorganisaties. Sinds 2009 organiseert en begeleid hij voor Wontanara de dans en percussiereizen naar West-Afrika. Als docent weet hij met veel enthousiasme en energie de essentie van de traditionele West-Afrikaanse dansen over te brengen. Zijn lessen staan garant voor variatie en plezier.

Issiaga is sinds 2011 ook in Nederland een inspirerend docent. Hij heeft vele workshops verzorgd door heel Nederland en in Groningen wekelijkse les gegeven aan zowel beginners als vergevorderen. Momenteel woont hij met zijn gezin in Frankrijk, waar hij zijn eigen dansschool heeft geopend en in verschillende groepsverbanden optredens verzorgd, van Jazz tot Cubaans, van traditioneel tot modern. Teruggaan naar zijn thuis in Senegal wil hij graag delen met ieder die daarvoor open staat. Wontanara!


             


De percussieles
sen worden verzorgd door Mohamed Soumah (Leroi). Leroi is een van de artiesten van Dounia Percussion en is sinds jaar en dag de hoofd batteur van de groep. Leroi is jong en onbevangen en zeer gedreven zijn kennis over te brengen. Leroi heeft veel ervaring in samenwerken met verschillende nationaliteiten, dit zijn veelal mensen die blijven terugkomen om nogmaals les van hem te krijgen. Een jong talent dus die met zijn aanstekelijke enthousiasme de percussionisten de taal van de muziek zal leren spreken.  “C’est le djembe qui parle”


Zowel de dans als percussielessen zullen begeleid worden in samenwerking met assistent begeleiders. Ons doel is aan te sluiten bij het niveau van de deelnemers en natuurlijk jou uit te dagen tot een hoger niveau te komen. Tijdens de indeling van de groepen word hier rekening mee gehouden, zodat ieder verder komt in zijn eigen dans of percussieontwikkeling.

Het is tevens mogelijk andere West-Afrikaanse instrumenten te leren bespelen, zoals de balafon, kiring of de doun-doun. De extra lessen die in de namiddag worden aangeboden, zijn hier uitermate geschikt voor.

 

De lessen

Bij aanmelding maak je een keuze of je wil dansen of percussie gaat spelen. De lessen duren 2½ uur per lesdag, van 9.30 tot 12.00 uur. De dans- en percussiegroep krijgen gedurende 1½ uur afzonderlijk les waarna een pauze volgt en waarin je voorzien wordt van een koud glas bissap (Afrikaanse energiedrank). Het laatste uur werken de dansgroep en percussiegroep gezamenlijk. Zo leer je samen te werken en je op mekaar af stemmen, een absolute meerwaarde omdat dans en muziek altijd één geheel vormen.  We werken afwisselend op het strand en op een ruime schaduwplek op het terrein van Sindeye.

Het is mogelijk door middel van de extra aangeboden lessen je verder te verdiepen in de dans of het ritme. De lessen zullen plaatsvinden aan het eind van de middag van 17.00 tot 18.30 uur. Issiaga zal je uitdagen tot het uiterste te gaan en je stimuleren het beste van je zelf te laten zien. Inhoudelijk zijn de lessen anders dan de ochtendlessen; de intensiteit ligt hoger en er is meer oog voor details en het goed uitvoeren van de bewegingen op het ritme. Mogelijk wil je ook het ritme leren spelen, zodat je tijdens de dans deze beter aanvoelt.

De percussionisten kunnen hun kans grijpen andere instrumenten te bespelen of dit uur gebruiken als extra (dans)lesmogelijkheid. Tijdens de aangeboden zanglessen leer je de bijbehorende liederen te zingen en krijg je te horen wát je daadwerkelijk zingt. Uiteraard met een nadere toelichting van de cultuur en achtergrond.

We inventariseren in het begin van de reis de wensen van de deelnemers en zullen daar ons aanbod op afstemmen.

Extra lessen ; balafon, kora en doundoun