Sfeerverslag Senegalreis

Korte sfeer impressie…
Na zes uur vol spanning afwachtend in het vliegtuig te hebben gezeten, landen we op Afrikaanse bodem. Je ruikt de kenmerkende geur van Afrika en doet je eerste indrukken op van een nieuw land, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, kortom een nieuwe ervaring. Al tijdens de route ontdek je dat de wegen hier anders zijn dan bij ons en verwonder je je over wat je ziet onderweg. Zoveel leven op straat, zoveel bedrijvigheid.
Na een lange reisdag blijven we lekker een nachtje in Gambia, om de volgende morgen uitgerust op pad te gaan naar Abené! Na het uitgebreide ontbijt, waar zelfs de pindakaas niet bij ontbreekt, vertrekken we naar Senegal. We wisselen onze euro’s om naar de CFA, het geld wat je de komende weken nodig hebt en laten ons paspoort stempelen bij de grensovergang. Onderweg maak je kennis met je reisgenoten.

Na een kleine drie uur rijden arriveren we op Cultureel Centrum “O’Dunbeyeland”. Ons campement op slechts een steenworp afstand van de zee. Het is een kleurrijk terrein, met veel fleurige bloemen. Op O’DunbeyeLand worden we warm onthaald met muziek en dans, door Dounia Percussion –de groep die ons de komende weken zal begeleiden. Even een klein voorproefje op dat wat ons te wachten staat… de sfeer zit er gelijk lekker in. De rest van de dag kan je gewoon je eigen gang gaan. Misschien wil je je spullen uitstallen in je kamer, een duik nemen in zee of het dorp verkennen.’s Avonds kan je aanschuiven rond het kampvuurtje, waar de kleine Daouda gelijk alle harten steelt en geniet van alle aandacht. Om acht uur is het dan tijd om te eten. Tourya (de vrouw des huizes) heeft duidelijk erg haar best gedaan. Salade, een maaltijd en een lekker toetje dat met zorg is bereid. Volop genieten dus… en gelukkig hoeven we niet af te wassen ;-)

Het is zaterdag en er is van alles te doen in het dorp. Wie wil kan erop uit. Swingen op een reggae’party en mogelijk verrast worden door een live-percussiegroep. Ook de gezelligheid van het kampvuur is aantrekkelijk of het barretje vlakbij op het strand.
De volgende morgen beginnen de dans en percussielessen. Hetgeen waar je voor gekomen bent, dus uitslapen is er niet bij. Als je wakker wordt hoor je de vogels vrolijk fluiten. Buiten schijnt de zon. Met een emmer water neem je een verfrissende Afrikaanse douche, dat is nog eens lekker wakker worden! De ontbijttafel is gedekt en gezamenlijk eten we ons stokbrood met een eitje of ‘la vache qui rit’.
Nu is het is tijd om in actie te komen. De danslessen starten op het strand en worden begeleid door Alya op de balafon, een instrument met kalebassen en werkelijk een prachtig geluid. De trommelaars zoeken hun plekje onder de bomen. Issiaga zal ons een West-Afrikaanse dans gaan leren en Leroi zal je uitdagen op de djembe nieuwe ritmes te spelen. Met veel energie gaan we de lessen in. Het is aardig aanpoten zo in het zand, maar een ding is zeker; na de warming up ben je warm! De percussionisten zullen misschien eelt of zere vingers krijgen (of allebei ;)

Het samenspel tussen de danser en percussie is erg belangrijk en dus voegen we ons na de pauze bij elkaar en spelen en dansen nog een uurtje door. Zo zullen de lesdagen eruit gaan zien. Enerzijds zal je merken dat je lichaam wat vermoeider raakt en misschien zelfs een beetje spierpijn krijgt, anderzijds gaat je conditie met sprongen vooruit. De percussionisten komen door het dagelijks spelen goed in het ritme, je vooruitgang zal aanzienlijk zijn. Met je voeten in zand maak je directe verbinding met de aarde en de beats trillen door tot in de kern van je hart. Heerlijk.
Na de les neem je uitgeput maar voldaan een lekkere douche, welke dit keer echt een feest met het zonnetje dat op je gezicht schijnt. Eigenlijk zou je altijd zo moeten kunnen douchen. Je kan lunchen daar waar je wil. Het is mogelijk Afrikaans mee te eten, een sandwich te bestellen of het dorp in te gaan. Regelmatig hebben we aan het einde van de dag een activiteit gepland of is er ander muzikaal vermaak. Voor de mensen die niet te stoppen zijn, worden er extra verdiepende lessen aangeboden aan het eind van de (vrije) middagen.
Kortom, je zal je geen moment vervelen. Op een vrije dag zou je een strandwandeling kunnen maken naar het nabijgelegen vissersdorp Kafountine. Dit is mits je flink doorstapt een wandeling van ongeveer twee uur. Een leuke gelegenheid om een kijkje te nemen in de vissershaven en te zien hoe de mensen hier dagelijks hun ‘brood’ verdienen. Kafountine is een levendig dorp waar je heerlijk kunt shoppen of de markt kan bezoeken. Een lunch in het CouleurCafe mag dan eigenlijk niet ontbreken.
Je zien dat je gemakkelijk contact maakt met de lokale bevolking, tijdens de lessen maar ook als je door het dorp loopt. Dounia Percussion bestaat uit vele energieke jonge artiesten die graag met je mee gaan om je door het dorp te begeleiden. Misschien word je wel uitgenodigd bij een familie voor het drinken van een kopje ‘atthaya’( thee). De mensen zijn over het algemeen open en ontvankelijk, dus afhankelijk van je eigen instelling zijn er mogelijkheden genoeg.
Om je echt even ín de cultuur onder te dompelen, organiseren we verscheidene excursies. Door middel van deze excursies zal je de verschillen en overeenkomsten gaan ontdekken tussen de verschillende culturen in deze streek, zoals de Mandingo en de Diola cultuur.
Tijdens onze tweedaagse excursie naar Thionck Essyl, maken we een tocht door de mangrovebossen met een piroque (vissersboot). Hier zie je de schoonheid van de Casamance op zn best, zoveel groen aan het schitterende wateroppervlak. In Thionck overnachten we in een traditioneel gebouwde accommodatie, genaamd een impluvium (regenhuis). In de middag worden we door mensen van het dorp rondgeleid en is er de mogelijkheid een schooltje of ziekenhuis te bezoeken. Je kan ook een kijkje nemen in de plaatselijke groentetuin, waar de vrouwen hard aan het werk zijn. Onderweg worden we gevolgd en toegejuicht door spelende kinderen. Het kan maar zo zijn dat je ineens een klein handje voelt, van een kind wat een stukje met je wil oplopen.
s’Avonds komt de plaatselijke Diolagroep Sine Djiba voor ons optreden en wordt je uitgedaagd je te wagen aan de typische Dioladans van de Casamance. Het lijkt eenvoudig, maar het valt nog niet mee. Gelukkig krijgen de volgende dag les in deze dans om het wat beter onder de knie te krijgen. De percussionisten staat een nieuwe uitdaging te wachten, namelijk het bespelen van de bougarabou. Het instrument van de Diola.
Zaterdags gaan we naar Katack. Een dorpje wat verder gelegen in de bush. Hier gaan we de ceremonie van de Koumpo meemaken. De Koumpo is een mystiek figuur die zo nu en dan uit de bossen komt om de gemeenschap op de proef te stellen. Het is een heel gebeuren waar het gehele dorp op af komt en waar wij zo even mogen ‘invoegen’. Uiteraard dansen we zelf lekker mee.
In de laatste wordt er speciaal voor ons een feest georganiseerd in Kafountine. Hier nemen de vrouwen uit Guinee (die zich in Senegal gevestigd hebben) ons mee naar in de dans van hun land. Dounia Percussion verzorgt het optreden en wij dansen natuurlijk mee met de vrouwen. Regelmatig dagen de dansers mekaar uit en wie durft kan zich wagen een solo te dansen in de kring. Natuurlijk kun je ook een djembe ter hand nemen en lekker mee spelen met de groep. Het is onmogelijk hier stil te blijven zitten.
 
Helaas komt aan al het goed ook weer een eind. Natuurlijk sluiten we onze reis af met een optreden van de dansers en de percussionisten. Na afloop genieten we van een feestelijke avondmaaltijd. De barracuda wordt gegrild en we kunnen tevreden terugkijken op alle nieuwe ervaringen, waar we nog lang met veel plezier op terug kunnen kijken.
De volgende dag stappen we weer het vliegtuig uit in een compleet andere wereld…
                                                         Wontanara!